BikeTips

Menu

Tweedehands racefiets kopen

Je bent opzoek naar een nieuwe racefiets maar je wilt niet de hoofdprijs betalen. Dan ga je dus opzoek naar een 2e hands racefiets. Meestal gaat dit via bekende kanalen zoals Marktplaats en Speurders of via verschillende fiets fora. Maar waar moet je opletten als je tot aanschaf over gaat? Je kunt natuurlijk eerst het stuk lezen van nieuwe racefiets kopen, hier staan tips die je kunt gebruiken voor je beslist welke nieuwe racefiets je wilt kopen. Deze tips kunnen ook van toepassing zijn op de aanschaf van een tweedehands racefiets.

Nu heb je op een advertentie gereageerd en je kunt de racefiets gaan bekijken waar moet je dan opletten:

  • Zitten er grote bramen op de casette
  • Is de ketting meer dan 1% langer geworden
  • Zit er spelling op de trapas
  • Zit er spelling op de wiellagers
  • Zitten er scheuren of deuken in het frame
  • Zitten er scheuren of zijn er stukjes uit de carbon voorvork

Dit zijn allemaal punten waarop gelet moet worden. Als je meerdere punten met ja hebt moeten beantwoorden dan kun jezelf afvragen of hier niet teveel reparatie kosten in gaan zitten. Voor een nieuwe cassette plus ketting ben je al snel 50 euro kwijt en als je wiellagers niet meer goed zijn lopen de kosten nog hoger op.

Verder is het op een racefiets aan te raden om met minimaal met een carbon voorvork te fietsen. Dit bied meer comfort omdat een van de eigenschapen van carbon is om trillingen te absorberen. En met de bandjes op minimaal 8 bar zit je soms echt te stuteren.

Natuurlijk moet je altijd een proefrit maken, als dit niet mag dan houdt de verkopende partij waarschijnlijk iets achter. Stop dan direct de onderhandelingen.

Als je alles goed nagekeken/nagevraagd hebt, er een goed gevoel bij krijgt en hij ook nog lekker zit. Dan heb je waarschijnlijk een hele leuke, voor jou nieuwe racefiets gevonden waar je nog lang plezier van kunt hebben.

P.S. Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn dan is dit waarschijnlijk ook zo.