BikeTips

Menu

Nieuwe mountainbike kopen

Waar moet je op letten als je een nieuwe mountainbike gaat kopen:

  1. Het budget wat je voor ogen hebt
  2. Welk materiaal voor je frame
  3. Welke discipline je wilt gaan beoefenen
  4. Waar wordt de mountainbike het meest ingezet

Nadat je op deze punten voor jezelf duidelijk hebt kun je verder gaan met je zoektocht.

Als het je eerste mountainbike wordt is het slim om hem bij een lokale fietsen(special)zaak (LBS; local bike shop) te gaan kopen. En niet op internet bij merken als bijvoorbeeld Canyon of Radon. In het begin zijn er vaak nog veel vragen, met deze vragen kun je terecht bij je LBS. Er is natuurlijk op internet en op deze site veel te vinden, veel vragen zullen hier ook beantwoord worden. Alleen op internet kun je niet lezen of je wel goed op je mountainbike zit. Hier komt dus de fietsenzaak om de hoek kijken, bij veel gespecialiseerde fietsenzaken worden fietsmetingen (bikefitting) aangeboden. Soms kosten deze geld, maar vaak zijn deze bij het kopen van een nieuwe mountainbike gratis.

Het is belangrijk dat je goed zit op je mountainbike. Het is de bedoeling dat je vele uren in het zadel gaat besteden dus het belang van een goede houding kan niet worden onderschat. Het gaat hierbij niet alleen om de framemaat, maar ook om bijvoorbeeld het breedte van je stuur, de lengte van je stuurpen en het type zadel.

Bij de bepaling van je budget is het belangrijk om niet enkel uit te gaan van de prijs van de mountainbike zelf. Goede kleding, fietsschoenen en een helm behoren tot de basis uitrusting. Daarnaast kunnen bidonhouders en een kilometerteller ook handig zijn. Bij veel fietszaken kun je bij aanschaf van een fiets bepaalde accessoires in de prijs meenemen of hier korting op krijgen.

Nadat je je budget hebt bepaald kan je je gaan oriënteren. Dit kan op internet, of in de fietswinkel. Online kan je snel vinden wat er te koop is tegen welke prijs, zo weet je in de winkel ook wat je kan verwachten. Let hierbij niet alleen op de looks en de afmontage, zoals aangegeven is het in de eerste plaats belangrijk dat je goed zit. Probeer dus vooral of je een testrondje mag maken voordat je de knoop definitief gaat doorhakken. Helaas is het bij lang niet alle fietszaken mogelijk om verder te gaan dan het rondje om de kerk en echt het terrein in te gaan. Dit is wel de beste manier om aan te voelen of de fietst lekker zit en goed bevalt. Na het testen van deze mountainbikes kun je een keuze maken welke mountainbike het beste bij je past.

Frame (Nieuw frame kopen)

Het frame is het belangrijkste deel van je fietst dit moet dus goed zijn. Er zijn verschillende soorten materiaal die gebruikt woorden voor het bouwen van een frame elk soort materiaal heeft zijn eigen rijeigenschappen.

  • Aluminium –
  • Carbon –
  • Titanium –
  • Scandium –
  • Staal