BikeTips

Menu

Mountainbike disciplines

Cross Country (XC)

In deze discipline worden er vaak korte wedstrijden verreden (maximaal twee uur) waar snelheid centraal staat. Het comfort van de fiets komt op de tweede plaats op een staat het gewicht van de bike het liefst onder de 9 kg. Dit gewicht wordt haalbaar door het gebruik van lichtgewicht frames gemaakt van aluminium, scandium en carbon. Het zadel staat vaak hoger dan het stuur omdat de geometrie bedoeld is voor de beste trap-effeciëntie.

Marathons

In de discipline worden vaak langere wedstijden verreden (minimaal 80 kilometer) dit gebeurd vaak op een enduro of all mountain mountainbike. Deze fietsen zijn veel comfortabeler dan XC fietsen.

Downhill

In de discipline gaat het erom wie het snelste een brute track meestal bergaf afrond. Red Bull is een grote sponsor en organisator in deze discipline dus bergaf is allang niet meer mainstream. Denk tegenwoordiger aan leegstaande kantoren, winkel centra of de smalle straten van Mexico. In deze tak van het moutainbiken worden ook altijd de nieuwste technische snufjes op het gebied van voorvorken, dempers, schakelsystemen en remsystemen aan het grote publiek getoond.