BikeTips

Menu

Tweedehands mountainbike kopen

Je bent opzoek naar een nieuwe mountainbike maar je wilt niet de hoofdprijs betalen. Dan ga je dus opzoek naar een 2e hands mountainbike. Meestal gaat dit via bekende kanalen zoals Marktplaats en Speurders of via verschillende fiets fora. Maar waar moet je opletten als je tot aanschaf over gaat? Je kunt natuurlijk eerst het stuk lezen van nieuwe mountainbike kopen, hier staan tips die je kunt gebruiken voor je beslist welke nieuwe mountainbike je wilt kopen. Deze tips kunnen ook van toepassing zijn op de aanschaf van een tweedehands mountainbike.

Nu heb je op een advertentie gereageerd en je kunt de mountainbike gaan bekijken waar moet je dan opletten:

  • Zie je roestplekken
  • Zitten er grote bramen op de casette
  • Is de ketting meer dan 1% langer geworden
  • Kun je de ketting als deze op het grootste voorblad ligt over de tandjes trekken
  • Zit er spelling op de trapas
  • Zit er spelling op de wiellagers
  • Zit er spelling op het balhoofd
  • Zitten er scheuren of deuken in het frame

Dit zijn allemaal punten waarop gelet moet worden. Als je meerdere punten met ja hebt moeten beantwoorden dan kun jezelf afvragen of hier niet teveel reparatie kosten in gaan zitten. Voor een nieuwe cassette plus ketting ben je al snel 50 euro kwijt en als je wiellagers niet meer goed zijn lopen de kosten nog hoger op.

Wat verder ook belangrijk is om te vragen hoe het met het onderhoud van de voorvork is gesteld. De bekende merken Fox, Rockshox en DT Swiss moeten minimaal 1 keer per jaar geserviced worden. Is een mountainbike al 3 jaar oud en is er nooit onderhoud aan de voorvork gepleegd kun je hier ook nog extra kosten verwachten. Een service beurt kost al snel meer dan € 100. Je kunt dit onderhoud natuurlijk ook zelf uitvoeren (voorvork servicen).

Natuurlijk moet je altijd een proefrit maken, als dit niet mag dan houdt de verkopende partij waarschijnlijk iets achter. Stop dan direct de onderhandelingen.

Als je alles goed nagekeken/nagevraagd hebt, er een goed gevoel bij krijgt en hij ook nog lekker zit. Dan heb je waarschijnlijk een hele leuke, voor jou nieuwe mountainbike gevonden waar je nog lang plezier van kunt hebben.

P.S. Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn dan is dit waarschijnlijk ook zo.