BikeTips

Menu

BMX disciplines

Dirtjumping (DJ)

Dit is een rijstijl of BMX discipline waarbij het vooral draait om springen (de naam zegt het al). Een dirtjumper gebruikt obstakels om mooie sprongen te maken. Door obstakels te combineren kan er een parcours worden gemaakt.  De obstakels zijn zandbulten, maar ook betonblokken of trappen.

Fourcross (4X)

In deze discipline draait het om vier rijders die samen rijden op hetzelfde parcours. De baan lijkt op een BMX baan maar dan downhill. Fourcross is een fysieke sport waarbij ook vaak sprake is van fysiek contact tussen de rijders. Dit is binnen de regels van de sport “gewoon” toegestaan en zal alleen bij ernstig wangedrag worden bestraft. De opzet van een fourcross evenement is gebaseerd op een knock-out systeem waarbij alleen de snelste rijders per race doorgaan naar de volgende ronde.

BMX Street

Deze discipline kan gezien worden als skateboarden op een BMX fiets. Veel stunts vanuit het skateboarden worden overgenomen door BMX’ers. Denk aan springen van trappen, bankjes of andere verhogingen. Hierbij wordt alles in de omgeving gebruikt waar het oorspronkelijk niet voor bedoeld is. Street wordt dus niet uitgeoefend op een uitgezet parcours maar gewoon op straat.

Park

Park is street op een uitgezet parcours. De natuurlijke obstakels die in street worden gebruikt zijn ingewisseld voor geprepareerde obstakels. Denk hierbij aan funboxen, schansen of miniramps. Ook wordt er gebruik gemaakt van halfpipes en quarter pipes.

Halfpipen (Vert)

Het enige obstakel in deze discipline is de halfpipe. Er wordt gestunt door hoge snelheden te behalen met behulp van de loodrechte zijkanten van de halfpipe.

Breakdance (Flatland)

Deze discipline is te omschrijven als breakdancen op een BMX fiets. Er wordt geen gebruik gemaakt van obstakels, dus je schans of andere obstakels kunnen in de kast blijven staan. De sport draait om balans en sierlijkheid. Dit wordt bereikt door verschillende posities van je fiets en je stuur kort na elkaar op te voeren. Flatland vraagt om een hoge concentratie en veel trainingsuren.